Operatie IJssellinie 2017

14-11-2018

In september 2017 gaat theatergroep de Jonge Honden op een prachtige locatie een bijzonder verhaal vertellen. Een locatie die bekend staat als ‘de IJssellinie’. Een gebied met een goed bewaard geheim uit de jaren ’60. Bedoeld om de vijand te weren: De Russen.

Een theaterspektakel waarin dit lang bewaarde geheim zal worden blootgelegd. Zowel landgoed De Haere, de voormalige bunkers en de IJssel spelen een grote rol in deze voorstelling met als hoogtepunt een massale evacuatie van het publiek. Betrokkenen zijn o.a. inwoners van de dorpen die in het oorspronkelijke plan van de IJssellinie onder water gezet zouden worden. Waaronder inwoners van Olst-Wijhe, Deventer, Raalte.

Het gehele verhaal zal plaatsvinden op een drietal locaties die allemaal een direct raakvlak hebben met deze geschiedenis.

Het project verbindt dorpen en steden langs de IJssel met elkaar, verschillende typen onderwijs (PO, MBO, HBO), lokaal bedrijfs- en verenigingsleven, amateurs en professionals.:

  • 50 Amateurspelers en zangers uit de regio krijgen de kans om actief te participeren in een professionele grootschalige theaterproductie.
  • Onderdeel van het project is een educatie-traject voor onderwijs in de regio.

Theatergroep de Jongen Honden maakt de voorstelling aanraakbaar en toegankelijk door middel van eigen ontwikkeld lesmateriaal bij voorstellingen zoals lesbrieven, workshops, inleidingen, dijktafels over de werking van water, etc.

De voorstelling ‘Operatie IJssellinie’ speelt in de maand september van 2017 tien keer voor in totaal 4000 mensen.

Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe heeft besloten de Operatie IJssellinie financieel ondersteunen met een bedrag van €2500.