Een nieuwe krant met oude verhalen

05-04-2024

Onze Sallandse geschiedenis is rijk aan spannende en rare verhalen. Wie kent het verhaal van de moord in Herxen of de moordaanslag in Boerhaar? Wie heeft weet van de verdwenen jongen uit Wijhe of snelverkeer anno 1854? Tien van die opmerkelijke vertellingen uit vervlogen tijden staan in de speciale krant “de DIJK” die op 27 maart jl. is bijgevoegd in de HuisaanHuis/Reklamix.

De naam de DIJK verwijst naar onze “Dijk van een Gemeente”. Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe is vorig jaar met subsidie van de provincie gestart om verhalen op te halen en door te geven aan bewoners en bezoekers van de Sallandse IJsselstreek.  In de archieven van de Historische Vereniging Wijhe heeft Freerk Kunst een keur aan kleurrijke verhalen uit de negentiende eeuw opgedist. Het oude taalgebruik is door Willem Koetsenruijter bewerkt tot een boeketje hedendaagse vertellingen en Katingka Meijer zorgde voor een bijpassende opmaak met illustraties en advertenties. 

Kunst en Cultuur heeft dit verhalenproject als inleiding gekozen voor V.IJ.F.  (Vitale IJssel Festivals) die de komende vijf jaren gaan plaatsvinden op plekken tussen Deventer en Zwolle. V.IJ.F. omdat het vijf jaren op vijf plekken met vijf kunststromingen en vijf thema’s wordt uitgevoerd. Dit jaar strijkt V.IJ.F. neer in Wijhe, waar een cultureel programma aangehaakt wordt aan de Diekdagen in het eerste weekend van september.  De werkgroep VIJF van Wijhe stelt een programma van culturele uitingen samen en tevens worden in het voorjaar enkele expedities aan de IJssel georganiseerd met de thema’s Aarde, Lucht, Water en Vuur.