Anton Pieck spektakel 2018

15-11-2018

Een 40-tal amateurspelers speelt onder begeleiding van de professionele regisseurs, Norbert Busschers en Peter van Dijk, een aantal scènes in Anton Pieckstijl. Deze zullen gaan over onderwijs en opvoeding in het begin van de 20e eeuw, onder de titel De Griffel en de lei. De scènes  worden op zaterdag 8 december 2018, tussen 16.00 en 20.00 uur, doorlopend  gespeeld.

De amateurspelers kunnen van de toneelvereniging komen maar ook personen zijn die niet aan een vereniging gebonden zijn en graag aan dit spektakel meewerken.

Een deel van de spelers zal enige voor dit thema kenmerkende taferelen neerzetten en uitbeelden. Om de jeugd actief te betrekken bij de tijd van vroeger gaat een aantal basisschoolleerlingen hun grootouders interviewen over hoe het onderwijs er in hun jeugd uitzag.

De tijd van Anton Pieck met zijn oud-Hollandse wintertaferelen, onder meer bekend uit zijn boekillustraties, wordt tot leven gebracht.

Het andere deel  zal zich meer richten op de tijd van Anton Pieck in het algemeen. Het centrum van Olst krijgt een nostalgische en romantische uitstraling in een sprookjesachtige sfeer, mede tot stand gebracht door feëerieke verlichting.

Dit jaar zal de OSV95-afdeling dans zich bij de deelnemers voegen en een integraal onderdeel uitmaken van het Anton Pieckspel.

Naast OSV95 woorden ook andere verenigingen betrokken bij bovenstaande activiteiten, zoals de toneelvereniging Herman Heijermans, het Wereldkoor, de Olster Harmonie en de Kinderboerderij.

Tenslotte zijn er  demonstraties van oude ambachten zoals hout- en leerbewerker en smid.

De aanvraag wordt gedaan door de Stichting Theater Langs de IJssel. De stichting wordt hierbij ondersteund door een werkgroep bestaand uit afgevaardigden van de verenigingen en ondernemersvereniging Natuurlijk Olst.

 

Deze activiteit wordt met €500 door stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe ondersteund.