De Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe heeft op zondag 19 januari 2020 jl. de Muze- en Talentprijzen uitgereikt in de Nicolaaskerk / Wijhe

 

Er waren 5 genomineerde voor de Muze-prijs en 8 genomineerde voor de Talentprijs. De Muze- en Talent kandidaten waren flink in de schijnwerpers gezet in de ‘Huis aan Huis /Reklamix’ van resp. 8 en 15 januari…. Mooie verhalen….!!
De diversiteit aan kunstvormen bracht een kleurrijke en feestelijke middag teweeg. In een prachtige ambiance, met veel bezoekers en speciaal genodigden….In de pers en op verschillende social media werd dat nog weer eens bevestigd; er circuleerden leuke berichten en prachtige foto’s.

Arie Hemmen (St. Theater Langs de IJssel) en Susanne van der Wouden (Schrijfster) hebben respectievelijk de Muze- en Talentprijs gewonnen. Arie heeft de prachtige wisseltrofee / kunstwerk -gemaakt door Henk Meijer-  in ontvangst genomen. En Susanne de wisseltrofee -gemaakt door Thea Zoet.

Beiden hebben daarnaast ook een geldbedrag van €500,- gewonnen.
Nogmaals HARTELIJK GEFELICITEERD !!

 

We kunnen in ieder geval terugzien op een geslaagde en succesvolle uitreiking!!

Op rij de achtergrondinformatie van alle genomineerden – en klik vooral eens op de website-links.

 

 

MUZE-KANDIDATEN
Historische Vereniging ‘t Olster Erfgoed

De vereniging is al geruime tijd actief; opgericht in 1988. De vereniging heeft zich al meer dan 30 jaar laten zien als een belangrijke bewaker van het historisch erfgoed van Olst e.o. Ze weet daarbij veel bewoners als lid en vrijwilliger te betrekken. Op de jaarmarkt en op vele andere momenten laat ze zich zien.
Omdat de vereniging al lang bestaat en haast een ‘natuurlijk’ onderdeel van de gemeenschap is geworden, wordt soms onvoldoende ervaren hoe belangrijk en bijzonder haar bijdrage aan ons culturele leven is. Een nominatie in dit verband is helemaal op haar plaats!

http://www.olstererfgoed.nl/

 

Arie Hemmen (Stichting Theater langs de IJssel)

Voor de 14e keer heeft Arie als projectleider de IJsseltheaterfietstocht in Olst-Wijhe-Heerde-Epe georganiseerd. Hij is de medeoprichter van Stichting Theater langs de IJssel waar de theaterfietstocht onder valt. In het verleden organiseerde de stichting ook het Nazomerfestival waarin de regionale toneelverenigingen o.l.v. een professionele regisseur een thema-voorstelling maakten. Tweemaal werd het festival “Kunsten aan het Water” door hem opgezet. Sinds het verdwijnen van Theater Olst-Wijhe organiseert hij namens de stichting tweemaal per jaar huiskamerconcerten, beide keren zowel in Olst als in Wijhe.
Het Anton Pieck Winterfestijn dat sinds 5 jaar in Olst in december wordt gehouden is op zijn initiatief ontstaan en een jaarlijks groeiend evenement geworden. Kortom: voor het culturele leven in Olst-Wijhe is Arie beslist geen onbekende meer…..

http://theaterlangsdeijssel.nl/

 

Stichting Muziekschool Olst Wijhe (SMOW)

Ruim 20 jaar bestaat ‘onze’ muziekschool….Het brede aanbod binnen de muziek, zang en dans; voor iedereen toegankelijk, laagdrempelig en verbindend (én voordelig), dat maakt SMOW sterk en geliefd binnen onze gemeenschap. Het gegeven dat talent op deze wijze uit de verf kan komen is goud waard! Stimulans ten top. De docenten zijn allemaal professionals, dat is ook een belangrijk feit en zij doceren met passie. De SMOW heeft in deze context heel veel betekent voor de ‘vrije geluiden’
Daarom verdienen ze het!

http://muziekschoololstwijhe.nl/

 

Jasper van ’t Hof

Al meer dan 50 jaar is Jasper van ’t Hof muzikant en componist, die als jazzpianist, toetsenist en bandleider met de groten der aarde in de jazz-scene gespeeld heeft. In 2018 kreeg hij de Boy Edgar Prijs toegekend (de belangrijkste prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek) voor zijn imposante oeuvre, het resultaat van een levenslange bevlogenheid en professioneel musiceren. Door het gerenommeerde internationale muziektijdschrift Downbeat werd hij meermaals uitgeroepen tot de beste jazzpianist van Europa. “Jazzper” nam meer dan 70 Cd’s op en componeerde meer dan 500 werken. De Boy Edgar prijs was aanleiding om een “Ontmoeting met Jasper” te organiseren waar de mensen uit Olst-Wijhe met zijn muziek en verhalen persoonlijk met hem kennis konden maken. Onlangs heeft jij nog de muziek geschreven bij de film “Anders bekeken”. Bovengenoemde zegt genoeg…!
https://www.jaspervanthof.com/

 

Filmproject ‘Anders Bekeken’ (= Luisella Lai en Videogroep Olst-Wijhe)

Het project heeft in 2019 zo’n 425 mensen weten te mobiliseren om mee te doen aan de speelfilm “Anders Bekeken”. Bijna alle 225 spelers in de film zijn ‘mensen met een beperking’, daaromheen waren 200 vrijwilligers actief bij de begeleiding en verzorging van hen. Veel ondernemers verleenden hun medewerking door b.v. hun winkel als filmlocatie beschikbaar te stellen. Door medewerking van de tv-maatschappij Talpa (Johnnie de Mol) kreeg de film landelijke bekendheid. Drijvende kracht en regisseur was Louisella Lai, de Videogroep Olst-Wijhe nam het technische deel voor haar rekening. Op 14 juni was de première in de Deventer Schouwburg, en op 16 juni in Het Holstohus. Dit waren bijzondere gala-evenementen in Oscar-stijl. Het is dus weliswaar als film een eenmalig evenement geweest maar tegelijk zeer inspirerend voor nieuwe culturele activiteiten in Olst-Wijhe.

http://dramastrada.nl/foto-film-anders-bekeken/

 

TALENT-KANDIDATEN

Hette Koopmans (Fotografie)

Hette heeft zich als fotograaf gespecialiseerd in de kracht en de pracht van beeldtaal. Met zijn fotografie wil hij verhalen vertellen, verbeelden of ondersteunen met beeldtaal. Hij heeft enkele jaren geleden gekozen om van de fotografie gedeeltelijk zijn professie te maken. Vooral het landschap en met name ‘de IJssel’ daarbinnen is veelvuldig te zien. Ook zijn wenskaarten en “snoepblikken” gemaakt van IJssel foto’s. Die zijn bij de boekhandel te verkrijgen.
Na een ernstig auto ongeluk ruim een jaar geleden, maakt Hette zich langzaam op, om weer te gaan fotograferen en dan met name zich te kunnen richten op zijn eigen observaties op beeld. Hette fotografeert al zijn hele leven, maar zijn vrije werk is van de laatste jaren. Door het ongeval moet Hette een nieuwe camera en een nieuwe manier van fotograferen aanleren. Hij is vast van plan om zijn talent opnieuw op te pakken en vooral vrij werk met landschappen te gaan maken.

http://hettekoopmans.com/

 

Grashof & Stook (Muziek)

Het idee voor hun stijl is ontstaan bij het kampvuur. Zoals ze zelf zeggen: “Je vertelt elkaar verhalen en je zingt samen. Door dit te combineren verhalende nummers kunnen wij de verhalen achter deze liedjes nog beter naar voren laten komen. We spelen zowel liedjes uit de nabije als de verre muziekgeschiedenis, in zowel het Nederlands als in het Engels”.
Tijdens de tweede editie ‘Over de IJssel Landgoed Marathon’ hebben ze ook mooie optredens verzorgd in de open lucht. Bijzonder en treffend, veel mensen waren daar getuige van. Ze hebben ook al verschillende keren meegedaan aan ‘Best Music Act of Olst’ in Olst. Ze willen zich nog verder gaan professionaliseren; onder goede begeleiding de uitvoering van hun muzikale kwaliteiten nog ‘rijker’ te laten klinken. “Zo spelen we de nummers in hun puurste vorm en kunnen we de onbekende verhalen achter de welbekende nummers nog beter overbrengen”.

http://grashofenstook.nl/

 

Susanne van der Wouden (Schrijven)

Susanne schrijft van kinds af aan. In haar verhalen kan zij haar grote fantasie kwijt. Aanvankelijk schrijft Susanne naast haar werk als leerkracht op een basisschool. Twee van deze verhalen heeft zij verder uitgewerkt en in eigen beheer uitgegeven. ‘Boom en Kraai’ over eenzaamheid, gepest worden en het beste uit jezelf halen”. ‘De dolfijnenheks’ over belangrijke onderwerpen aan de vooravond van de pubertijd: identiteit, pikorde, vriendschap en prille verliefdheid. Inmiddels werkt Susanne aan een derde boek over ‘zichtbaar durven zijn’. Dit boek is een geheel nieuw verhaal. Schreef Susanne aanvankelijk vanuit en voor zichzelf, door de feedback die zij kreeg van kinderen, ouders, leerkrachten en vanuit de kinderhulpverlening is Susanne op en ander niveau gaan schrijven. Zij schrijft niet langer alleen voor zichzelf en voor het plezier dat schrijven haar geeft, maar zet haar verhaal in om kinderen te versterken. De boeken van Susanne zijn van een bijzondere kwaliteit. Zowel qua verhaal als illustraties. Bijzonder is dat zij de boeken besluit met een opdracht waarmee de lezers het gelezene daadwerkelijk kunnen ervaren.

https://susanneschrijft.com/

 

Phebe Meulenbroek (Toneel)

Phebe staat al jarenlang op toneel; zij lijkt geboren voor een plek in de schijnwerpers, op het toneel. Zij houdt van toneel spelen en het publiek houdt van haar. Naar haar jarenlange bijdrage en leerschool bij toneelvereniging Herman Heijermans in Olst, speelde ze de afgelopen jaren in producties als de IJssellinie, de Wilde Deerne.
Phebe droomt al van een theatercarrière; school en hobby zijn daar al op gericht. De Proeftuin Talent in Ontwikkeling, cultuureducatie traject van Overijssel en Gelderland speelde Phebe een rol in het toneelstuk ‘Storm in mijn hoofd’. Vanaf haar zesde jaar is Phebe al actief bij toneel!
http://dewildedeerne.nl/cast-and-crew/phebe-meulenbroek-2/

 

Yosina Rumajauw (Zang)

Het zal menig Olstenaar en Wijhenaar niet zijn voorbijgegaan; Yosina is winnares van zevende seizoen The Voice Kids 2018 – top-talentvolle zangeres! Ze heeft inmiddels haar sporen zeker verdient in de muziekwereld. Een artikel in een landelijk dagblad vertaalde het zo: “De 11-jarige Yosina Rumajauw – met roots in de Indonesische provincie West-Papoea – heeft vanavond het zevende seizoen van de RTL4-talentenjacht The Voice Kids gewonnen. Het nachtegaaltje uit de Overijsselse plaats Olst, dat sinds haar blind audition al werd genoemd als topfavoriet, werd door de tv-kijkers thuis getrakteerd op de meest stemmen. Yosina kreeg niet alleen de hoogste eer maar ook een studiebeurs van 25.000 euro. Ook mag ze een single opnemen”. Uit een tijdschrift: “Alles is leuk aan Yosina. Ruim 1,4 miljoen kijkers zagen hoe Yosina er met de winst vandoor ging. Niet alleen haar stem, maar ook haar aangename persoonlijkheid viel in de smaak. Met de gunfactor zit het dus wel goed voor deze dame, die het ongetwijfeld ver gaat schoppen in de muziekwereld”. Daar hebben wij niet direct meer iets aan toe te voegen…
https://youtu.be/YXY9Yrugqfw

 

Heleen Simons (Beeldend kunstenaar)

Heleen Simons is beeldend kunstenaar en heeft zich na een lange werkperiode in het onderwijs volledig gestort op de beeldende kunst. Zij maakt tekeningen in diverse technieken, combinaties, series en formaten. Wat ooit begon als figuratieve tekeningen met ballpoint en potlood wordt nu een gestaag groeiend oeuvre waarin de grenzen van de tekenkunst worden onderzocht en bevraagd. Een groot deel van de tekeningen is gestart vanuit de eigen huiselijke omgeving in de gemeente Olst-Wijhe. Vanuit de kleine omgeving worden universele thema’s bloot gelegd.
Naast de tekeningen maakt ze geweldige video’s en animaties die nauw aansluiten bij de belevingswereld in haar tekeningen die open blijven voor de toeschouwer om hierin te dolen en te dwalen en herkenning te vinden in de eigen omgeving of herinnering. Heleen is op dit moment aan het experimenteren met diverse druklagen, overtekenen, weghalen en de presentatievormen worden steeds verder uitgediept.
http://www.heleensimons.nl/

 

Barbara Schutte (Fotografie)

Barbara maakt prachtige foto’s, zoals portretten, reportages. En ook in haar vrije werk weet zij op kunstzinnige wijze haar beelden tot de verbeelding spreken!
Zij is al vele jaren actief in de fotokunst; maar ze is ‘bescheiden’ het gaat niet direct om haar als persoon \ profiel. Maar dat juist maakt haar onderscheidend.
Ze wil dan ook graag haar eigen website (nog) wat meer naar voren halen om haar kunsten nog beter te kunnen laten zien en mogelijk een aanzet om de bescheidenheid wat losser te laten.
Barbara is begonnen met een eigen bedacht project wat zij ‘de Spiegel van de Ziel’ noemt. Ze heeft een grote spiegel gemaakt waar zij mensen zichzelf in laat kijken en tegelijkertijd kan zij er doorheen fotograferen. Barbara wil als fotograaf graag bezieling voelen, de mens achter het plaatje… . Zij vraagt zich af of dat te zien is in hun ogen en of dat over kan komen in een portret. Het is dus eigenlijk een zoektocht naar binnen. Er is nog zoveel meer…!
www.bermondefotografie.nl

 

Anneke Mensink (Beeldend kunstenaar)

De schoonheid van het verval en de onvolkomenheden van de mens vormen de essentie van het werk van Anneke. Zij gebruikt in haar beelden de huid als metafoor. Door invloeden van buitenaf is de huid aangetast en kwetsbaar geworden. Zo ontstaat een tweede huid. Deze tweede huid is verworden tot een grillig en tijdloos landschap. Ze is vernieuwend bezig en ziet kans datgene dat haar bezighoudt goed over te brengen in haar werk.
De schoonheid van het verval en de onvolkomenheden van de mens vormen de essentie van het werk van Anneke. En daardoor is ze ook maatschappelijk betrokken. Anneke is met andere beeldhouwers steeds op zoek naar nieuwe technieken en zij dagen elkaar uit om ook andere materialen te gebruiken. Ook een coachingstraject (MIX-Academie Amsterdam) voor kunstenaars is daar een onderdeel van, waarin ze op zoek gaan naar authenticiteit en ze verder willen professionaliseren, o.a. door middel van het geven van feedback op elkaars werk.
Bij ‘t Sal Olst-Wijhe ontmoet ze andere kunstenaars tijdens kunstcafé-avonden in hun ateliers voor kennisuitwisseling en bewaking van professionaliteit.
www.annekemensink.nl

 

 

 

 

trofee-muzeprijs